Vrijwel alle boeken zijn rechthoekig: makkelijk voor in de kast! Soms maakt een boekkunstenaar juist iets dat niet rechthoekig is, maar meestal betreft het dan wel ‘vorm over inhoud’: zulk een boek is meestal meer bedoeld om naar te kijken dan te gebruiken. Maar dat wil niet zeggen dat een gebruiks-boek altijd maar vierkant moet zijn!
Als experiment hebben we een driehoekig boek gemaakt: een “drieboek”! De bladzijden zijn driehoekig, maar als je het open vouwt, heb je wel een vierkant stuk papier waar je tegen aan kijkt.
We hebben vierkant papier diagonaal gevouwen, en die katernen volgens de gebruikelijke methode in een leren omslag ingenaaid. De hoekjes zijn naar binnen gevouwen en vastgezet, zodat dat extra stevigheid krijgt. Het leuke aan dit boek is, dat je zelf kunt bepalen hoe je het gebruikt. Leg je de lange zijde boven, en schrijf (of teken) je in een punt? Of leg je de lange zijde juist diagonaal, en schrijf (of teken) je in een vierkant? Of natuurlijk van de punt naar de basis?
Hier zie je de buitenkant. Het leer is een mooi zacht-bruin met een mooie structuur. Als sluiting hebben we gekozen voor een kort riempje van hetzelfde leer, met drukknopen op de punten van de omslag. De drukknopen zitten op beide kanten van het riempje, dus het hele riempje kan er af gehaald worden.
Het riempje zit niet over de hoek heen, maar haaks op een rand.
Hier zie je heel mooi de kleur van het leer, de structuur en de matte drukknoop.
Geïnteresseerd? Het drieboek is te koop in onze winkel, samen met nog meer blanco leren boeken.