Gerepareerd antiek meisjesboek

Van Ingeborg’s tante kregen we een boekje dat aan reparatie toe was. Het was een hardcover, maar de kaft lag helemaal uit elkaar (zoals bij zovele pockets na verloop van tijd gebeurt). Er was nog geprobeerd om met plakband de boel bij elkaar te houden. Geloof me: plakband maakt het alleen maar erger. Het zuur in de kleefstof tast het papier aan, en op een gegeven moment laat het toch los. Gevolg: lelijke bruine banden. Ik heb ook wel eens ducttape op een boek teruggevonden…! Daar wordt het echt niet beter van: (laten) repareren is beter!

Het boekblok was met de hand genaaid, en was helemaal scheef gaan staan. De borden waren van strokarton, wat bijzonder hardnekkig spul is. Het strokarton was een aanwijzing dat het boek van voor 1950 was, daarna kwam het grijsbord op. Maar toen we eens wat research deden, zagen we dat we hier een meisjesboek uit 1915 hadden: bijna 100 jaar oud! Dat maakte het wel een beetje extra spannend…

Ingeborg heeft het boekblok uit de kaft gescheurd, de draden doorgeknipt en het helemaal opnieuw ingenaaid — deze keer recht. De kaft ging in een pan water om het karton op te lossen en het papier op de band los te weken. Er is een nieuwe band gemaakt, met het oorspronkelijke papier er op, en het herstelde boekblok er in gebonden. Weer helemaal fris, heel en prima leesbaar!

Opnieuw stevig in de band
Opnieuw stevig in de band

De band is gemaakt met donkerrood linnen: dat kleurt mooi bij de kaft. Als dekpapier is creme-kleurig ‘olifantenhuid’-papier gebruikt, en daar hebben we de oorspronkelijke kaft op gelijmd.

De bovenkant van de rug
De bovenkant van de rug

We hebben het boekblok verfraaid met rood kapitaalband, net een tintje lichter dan het rug-linnen. Op deze foto zie je ook goed dat de oorspronkelijke kaft voor een deel over het linnen op de platten valt.

Ook de illustraties zijn in de stijl van die tijd
Ook de illustraties zijn in de stijl van die tijd

Ook in de illustraties en de spelling zie je de leeftijd van het boek terug!

De oorspronkelijke rug op de nieuwe rug gelijmd
De oorspronkelijke rug op de nieuwe rug gelijmd

De oorpronkelijke rug hebben we op de nieuwe, linnen rug gelijmd. Hier zie je heel goed de schade die het plakband heeft achtergelaten. Zonde!

Het herstelde boek
Het herstelde boek

Ingeborg’s tante was er erg blij mee, en het boek heeft een mooi plaatsje in de kast gekregen: het mag weer gezien worden!

Heb je ook een boek dat uit elkaar valt? Bedwing je neiging om er plakband op te plakken en neem contact met ons op via ons contactformulier: een goede reparatie maakt je boek weer stevig en prima leesbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *