Het kookboekje van oma gerepareerd

Ine had nog een mooie opdracht voor ons. Het kookboek waar haar oma uit had leren koken, aan de Haagsche Kookschool, lag helemaal uit elkaar. Ze bewaarde nu de losse vellen in een doos en was bang er aan te zitten, omdat het misschien helemaal door de war zou komen. Natuurlijk gingen we deze uitdaging graag aan!

Helemaal kapot gelezen
Helemaal kapot gelezen

Zoals je ziet was er weinig meer over dan een treurige stapel papier. Let overigens ook even op het jaartal: dit is dus een antiek receptenboekje!

Alles lag uit elkaar...
Alles lag uit elkaar…

Op deze foto kan je ook zien dat er nog wel wat resten garen te vinden zijn, maar dat de cahier-binding op diverse plaatsen uitgescheurd was. Wij wilden het boek weer repareren, de katernen weer innaaien tot een stevig boekblok dat mooi openslaat, en er een harde kaft omheen zetten.

Interieur
Interieur

Hier zie je het resultaat. Weer is er veel papier-reparatie-tape gebruikt om de losse vellen weer aan elkaar te zetten, en de scheuren te repareren. Gelukkig was er geen plakband aan te pas gekomen, dus er zijn geen nare verkleuringen overgebleven — vergelijk dit maar eens met de reparaties van Ine’s prentenboeken!

Kapitaalband
Kapitaalband

Het boekblok is in een ‘vol-linnen’ band gegaan: een kaft die volledig met donker-rood linnen is bekleed. Op het boekblok hebben we kapitaalband gezet dat mooi er bij kleurt.

Voorkant
Voorkant

Op internet vonden we een voorkant van een andere editie van het boekje die we mooi vonden: een mooie Jugendstil letter. We hebben die letters nagetrokken in goudfolie op de voorkant van de kaft.

Rug
Rug

Op de rug hebben we dezelfde tekst gezet, zodat het boek ook in een kast vol kookboeken snel terug te vinden is.

De oorspronkelijke kaft als eerste pagina
De oorspronkelijke kaft als eerste pagina

De oorspronkelijke (papieren) kaft van het boekje hebben we als eerste pagina gebruikt, en op het schutblad geplakt. Zo naast het gave papier van het schutblad zie je pas goed hoe beschadigd het boekje (al) was. Nu zit het weer stevig in elkaar, goed beschermd door een harde band. Het kan weer een hele tijd mee!

Heb je ook zo’n oud boekje van onschatbare (nostalgische) waarde dat je niet meer durft te lezen? Neem dan contact met ons op om te bespreken wat we kunnen doen om er weer een hanteerbaar boek van te maken!

1 comments

Reacties zijn gesloten.