Sommige tijdschriften zijn leuk om te lezen, maar als je ze uit hebt, dan kijk je er nooit meer naar. Dan kunnen ze bij het oud papier, of naar de buren! Maar andere tijdschriften, daar zou je nog best wel eens wat aan kunnen hebben als naslagwerk. Kook-tijdschriften, bijvoorbeeld. Misschien om dat ene lekkere recept nog eens terug te zoeken, of om door te bladeren voor inspiratie voor een diner met vrienden. Maar zo’n losse stapel tijdschriften, dat heeft de neiging om ’troep’ te worden: de stapel valt een keer om, er komt stof tussen de tijdschriften, de tijdschriften raken door de war zodat ze niet meer op volgorde liggen, enzovoorts.
De oplossing is gelukkig eenvoudig: maak gewoon een boek van een hele jaargang! Dat hebben we gedaan voor Marion, die twee jaargangen van haar favoriete kooktijdschrift graag ingebonden wilde hebben.
Wat de boel iets gecompliceerder maakte, was dat dit tijdschrift geen geniette rug heeft, maar een gelijmde rug. Dat betekende dat we een tijdschrift niet als een katern in konden naaien. De oplossing was om van de stapel de rug af te snijden (wel zo min mogelijk!) en het dan als een pocket-boek in te lijmen (Lumbecken). Het nadeel is dat het resulterende boek niet zo mooi open valt als wanneer het ingenaaid is, maar als je zo min mogelijk van de rug af snijdt, dan blijft alles goed leesbaar.
Natuurlijk vergewis je je er eerst van dat je alles hebt en dat alles op de goede volgorde ligt! En dan, in één haal, van een hele jaargang de ruggen afsnijden! Een precisie-werkje…
Zo’n jaargang-stapel hebben we in de lijmklem gezet, zodat alles recht en gelijk lag. Daarna kan je gaan Lumbecken.
Die lijm moet natuurlijk goed droog worden voordat je het boekblok verder gaat verwerken. Hier zie je de twee stapels tussen planken drogen, met een baksteen er op als ‘bezwaar’. Het gewicht drukt het lucht tussen de bladen uit, zodat je een goed, stevig boekblok krijgt.
De kaften. Voor de rug hebben we verschillende kleuren linnen gebruikt, zodat ze makkelijker uit elkaar te halen zijn. Met goudfolie hebben we het logo van het tijdschrift op de rug overgetrokken, met het jaartal erbij. Zo grijpt Marion nooit mis!
Voor op de kaft hebben we kleurig Japans washi-papier gekozen. Omdat het zo lekker bont is, kan hetzelfde papier op beide boeken zitten, want het kleur zowel bij de donker-rode als de blauwe rug.
Je ziet dat de recepten wel de moeite van het bewaren waard zijn! En ondanks dat de ruggen gelijmd zijn, valt het boek toch goed open, zodat alles goed te lezen is. Marion kan weer heel wat diner-feestjes geven!
Heb je zelf ook een tijdschrift dat je netjes ingebonden wilt hebben als een naslagwerk? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!