Pocket-conversie met een nieuwe kaft

Een vriend van onze collega R. was afgestudeerd in een heel specialistisch onderwerp. Het kado bij het afstudeerfeest moest een boek over het onderwerp zijn — maar R. en zijn huisgenoot hadden bedacht dat ze iets speciaals wilden doen met het boek: er moest een nieuwe kaft omheen met een foto van hen twee. Zij zouden verkleed zijn als wetenschappers, alsof zij het boek hadden geschreven. Ik besloot om van de pocket (‘perfect bound’ heet dat in het Engels) een hardcover te maken en daar de nieuwe kaft omheen te zetten.

Uit de band gesprongen!
Uit de band gesprongen!

Het begint met het lostrekken van het boekblok uit de band. Hier zie je het boek dat “uit de band gesprongen” is.

Het "kale" boekblok
Het “kale” boekblok

Het kale boekblok. Je ziet nog de rafels aan de rand waar het vast heeft gezet aan de kaft. Met een fijn schuurpapiertje is dat mooi glad te krijgen.

Papier prepareren om te kunnen printen
Papier prepareren om te kunnen printen

R. wilde een specifieke afbeelding op het schutblad hebben. Ik had mooi ‘olifanten-huid’ papier in een blauwe tint, en dat paste mooi bij de kaft. Er was echter een probleem: het schutblad was te groot om door mijn printer te passen. Een schutblad moet namelijk twee keer zo breed zijn als het boekblok, en bij dit boek zou dat op meer dan A4 uitkomen. Ik heb het opgelost door een vel op A3-formaat te snijden en dat dubbel te vouwen: dan krijg je een A4. Met papier-reparatie-tape zette ik het vast zodat het zonder problemen door de printer zou kunnen.

Schutblad afmeten
Schutblad afmeten

Daarna mat ik het schutblad af aan het boekblok en sneed ik het op de juiste maat.

Het uiteindelijke schutblad
Het uiteindelijke schutblad

Het uiteindelijke schutblad, inclusief de afbeelding! Dit is het voor-schutblad, dus het plaatje komt ‘op’ het boekblok te zitten.

De delen van de band
De delen van de band

Tijd om met de band te beginnen. Met de schuifmaat mat ik op de tiende millimeter nauwkeurig de dikte van het boekblok: de rug moet precies zo breed worden. De rug wordt van manilla-karton gemaakt, de ‘platten’ van 2 mm dik bord.

De binnenkant van de band
De binnenkant van de band

De delen van de band zette ik met (gecacheerd) linnen aan elkaar. De ruimte tussen het rugbord en de ‘platten’ is de ‘kneep’. Daar scharniert het plat om de rug heen. Oude boeken hebben vaak een hele brede kneep, omdat men vond dat dat chique stond. Maar de kneep, daar komen de krachten op te staan als je het boek opent. En hoe breder de kneep, hoe kwetsbaarder — dan krijg je dus zo’n losliggend voorplat.

Buitenkant van de band
Buitenkant van de band

Dit is de buitenkant van de band. Het kaftpapier komt deels over het linnen heen, dus een rafeltje hier of daar is niet erg: zie je straks toch niks meer van!

Het boekblok past mooi in de band
Het boekblok past mooi in de band

Toch eventjes het boekblok in de band passen. Dit ziet er goed uit, hier gaan we mee verder.

Kijken hoe de voorkant er uit gaat zien
Kijken hoe de voorkant er uit gaat zien

Ik had de voorkaft op een stuk (relatief) zwaar papier geprint. Het ontwerp is geheel van R. overigens — daar heb ik niks aan gedaan. Ik vind het zelf heel erg leuk dat het ook echt lijkt op de oorspronkelijke kaft. Het past ook mooi op de nieuwe band: inlijmen maar!

De band is klaar!
De band is klaar!

En dit is de voltooide band, met nieuwe voor- en achterkaft.

Blauw/wit kapitaalband op het boekblok
Blauw/wit kapitaalband op het boekblok

Om het geheel wat meer cachet te geven, lijmde ik mooi blauw/wit kapitaalband op de rug van het boekblok. Oorspronkelijk is kapitaalband een soort borduurwerkje met de draad die je gebruikt om de katernen tot een boekblok te binden. Maar dat is een hoop gedoe, en tegenwoordig koop je gewoon kant-en-klare kapitaalband die je op maat knipt en gewoon op het boekblok lijmt. Toch ietsjes minder chique, maar het verbergt wel de rug van het boek zodat kleine foutjes niet zichtbaar zijn.

Het schutblad op het boekblok gelijmd
Het schutblad op het boekblok gelijmd

Toen de schutbladen op het boekblok gelijmd, en…

Het boekblok wordt aan de schutbladen in de band gelijmd
Het boekblok wordt aan de schutbladen in de band gelijmd

…de schutbladen aan de band lijmen. Het boekblok ‘hangt’ dus eigenlijk aan het schutblad in de band.

En dan een nacht "onder bezwaar"
En dan een nacht “onder bezwaar”

Na het inlijmen van een boekblok in een band leg ik het geheel altijd ‘onder bezwaar’, zodat het goed recht blijft en netjes kan uitdrogen.

Ik was eigenlijk best tevreden met het resultaat, en R. ook! Heb je ook een pocketboek dat je helemaal stukgelezen hebt waar je een nieuwe, stevige band om heen wilt? Laat een berichtje achter op ons contactformulier voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *