Receptiealbum voor Elise & Jeroen

Onze collega Jeroen ging trouwen, en wij waren uitgenodigd. We waren vereerd, en boden aan om onze vaardigheden in te zetten om een receptie-album voor ze te maken. Zelf hadden we een schrift bij onze bruiloft op een tafel liggen, en alhoewel het hartstikke leuk is als mensen er in schrijven en tekenen — uiteindelijk is het toch een schrift. We konden dat onderdeel van de Grote Dag iets meer cachet geven, en Jeroen en Elise leek dat een goed idee. Hun uitnodiging bestond uit de tekst in donkerrood op een wit vel geprint, en dat gevouwen in een donkergrijze envelop met rood-metalic foliedruk er op. Die kleurstelling hebben we aangehouden voor het album.

Het boek. Rug en hoekjes in antraciet linnen, dekpapier is Japans washi-papier met een rozen-motief. Gebonden met de koptische steek met rood gewaxed linnen draad.

De binding. We hebben kleine stukjes van het dekpapier gesneden en die om de katernen heen gevouwen, zodat de rug ook een beetje kleur heeft. We hadden 120-grams wit papier voor de inhoud. Hier zie je het boek opengeslagen tussen twee katernen: de kleine ‘schutblaadjes’ zijn hier duidelijk te zien.

Aan de binnenkant van de kaften hebben we een zelf-geprint schutblad geplakt. Dit patroon is gebaseerd op een Art Nouveau tegel-ontwerp, waarvan we de kleur iets hebben aangepast. Let ook op het ‘schutblaadje’ om het eerste katern heen: het valt niet over de hele lengte van het papier heen.

De doos is een Japanse boekdoos, met twee ‘flappen’ bovenop die over elkaar heen vallen. De buitenkant is bekleed met hetzelfde antraciet-kleurige linnen. Aan de binnenkant hebben we Japans washi-papier gebruikt, met een kersenbloesem-motief in goud. Het lintje aan de linkerkant is om de doos te kunnen sluiten.

Dit is de voorkant van de boekdoos. De namen van Elise en Jeroen staan in rood-metalic folie aan de rechterkant van de bovenste flap. (De tekst staat dus van boven naar beneden.) Je ziet ook het sluitlintje zitten.

De sluiting, die bestaat uit een broche waar het lintje omheen kan worden gewikkeld. Wel erg bling-bling, maar een beetje kitsch mag wel op een bruiloft.

Het boek in de doos. We hebben de doos niet helemaal passend gemaakt, zodat het makkelijk uit de doos te pakken is. Ook is de doos dikker dan het boek: er zou nog iets worden gedaan met foto’s, dus er moest ruimte zijn om het boek iets wijder open te laten staan.

Hier zie je goed alle kleuren bij elkaar, en hoeveel ruimte er nog in de doos zat.

Elise en Jeroen waren er zeer gelukkig mee, en dat was natuurlijk precies de bedoeling. En het is leuk om te weten dat je een bijdrage aan de feestelijke dag hebt kunnen leveren!

5 comments

 1. Super zeg, wat een mooie en originele bijdrage hebben jullie geleverd aan hun huwelijk. Mooi papier hebben jullie gebruikt, ik ben weg van dat wit/goud aan de binnenkant van de doos (stoffenfabrikanten: mag dit in stofvorm op de markt komen? 🙂
  En de sluiting past prima bij de gelegenheid, leuk idee om hiervoor een broche te gebruiken.

 2. Hoi Ingeborg en Hein,

  Mooi verhaal en prachtige foto’s van een prachtig gastenboek. Leuk om te lezen en zien hoe jullie zon mooi stuk vakmanschap maken.!
  We willen jullie nogmaals bedankt voor dit originele cadeau! Waarschijnlijk het mooiste en meest unieke gastenboek ooit 😉
  We hebben nog dagen werk om alle verhalen en foto’s van alle lieve gasten door te lezen, alle mooie herinneringen nog eens te beleven.!

  Groetjes,
  Elise & Jeroen

 3. Hein!
  Wat een prachtig boek. Als bibliofiel kan ik erg geniet van je aandacht voor detail en uitvoering. Mocht ik oooooooit een boek schrijven, dan wil ik een paar speciale uitgaven van jou….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *