Retro-modern schoolboek gerepareerd

Annemarie had ook een reparatie-opdracht voor ons. Zij wilde graag een schoolboek gerepareerd hebben: het “Diorama van de Moderne Tijd”. Haar aantekeningen stonden er nog in, als ‘marginalia’. Een heel persoonlijk studieboek dus.

Erbarmelijke staat
Erbarmelijke staat

Zo kregen we het aangeleverd, met die elastieken er om heen. Anders zou het uit elkaar vallen! (Let ook op de gulden ter vergelijking…)

Uitgescheurd
Uitgescheurd

Ook hier weer een cahier-steek, waarbij het garen was gescheurd. Daardoor zaten de katernen niet meer tegen elkaar aan.

Stuk
Stuk

Van de band was ook niet zo heel veel meer te redden…

Uitgescheurd boekblok
Uitgescheurd boekblok

En ook hier was een poging gedaan om het reddeloze te redden met plakband. Ook hier hielp het niet, en ook hier liet het verkleuringen achter. Zonde!

Het recept is inmidels bekend: scheuren repareren, het boekblok weer netjes in elkaar zetten en dan in een harde kaft zetten. We gingen dus aan het werk!

Let op het jaartal: dit was toen modern!
Let op het jaartal: dit was toen modern!

De titel-pagina. Let op het jaartal! En aan de doorschijn kan je goed zien dat het maar dun papier is, dus voorzichtigheid is geboden.

Interieur
Interieur

Het interieur van het gerepareerde boek. Het slaat weer mooi open en zit weer strak in elkaar!

Nieuwe band
Nieuwe band

De nieuwe band is bekleed met donker-bruin linnen. Niet zo heel erg flitsend, maar het past wel bij de kleuren van de oorspronkelijke band. Die hebben we in stukken gesneden (voorkant, rug en achterkant), en die hebben we op de nieuwe kaft geplakt. Al met al een boek dat weer gehanteerd kan worden!