Bij print-on-demand boeken kan je vaak kiezen wat je koopt: een PDF van het boek downloaden, of een afgedrukt exemplaar dat naar je toe gestuurd wordt. Met de post-tarieven die alsmaar hoger worden kan die laatste optie een kostbare keuze zijn, zeker als het boek vanuit bijvoorbeeld de USA moet komen. Zelf kies ik er steeds vaker voor om dan de PDF te kopen. Ik kan prima van scherm of tablet lezen, maar sommige boeken zijn het waard om dan wel daadwerkelijk ingebonden te worden.
Zo ook “Golden Sky Stories“, een vertaalde versie van een Japans rollenspel. Ik had de PDF gekocht, maar ik wilde natuurlijk ook een mooi boek om aan mijn verzameling in de kast toe te kunnen voegen! Dat had wat voeten in de aarde, maar dat is allemaal wel goed gekomen.
De belangrijkste factor was het papier-formaat waar de layout van het boek op gebaseerd is: het Amerikaanse Letter formaat, wat iets kleiner is dan ‘ons’ A4. Ik heb het boek uitgeprint op ‘ware’ grootte (dus Letter), gecentreerd op de A4. Dat kwam eigenlijk mooi uit, want de printer kan niet helemaal tot de rand van het papier afdrukken, terwijl de layout wel tot aan de rand van de bladzijde ‘loopt’. Ik had dus genoeg marge over, en die heb ik met de papiersnijder weggesneden.
De PDF had ook een paar kleuren-bladen, die ik dan ook in kleur heb afgedrukt. De bovenste is de titelpagina: die moet natuurlijk op de kaft komen!
Het boek heeft een aantal ‘spreads’, waarbij een afbeelding overloopt van de ene naar de tegenoverliggende pagina. Als het boek ingenaaid zou worden, dan kan je dat heel mooi open laten vallen — maar ik zou deze stapel gaan Lumbecken (feitelijk op de rug aan elkaar lijmen, zoals een pocketboek). Om te voorkomen dat je het boekblok helemaal open moet ‘breken’ om de spread te zien, heb ik de wit-marge aan de rug-kant van de bladzijdes gehouden. De rest is wel afgesneden.
Ik heb de stapel papier dus met de Lumbeck-techniek tot een boekblok gemaakt. Je ziet hier de rug, verstevigd met gaas. Ik heb ook rood kapitaalband er aan geplakt, voor de chique. Als schutblad koos ik voor blauw ‘olifanten-papier’.
De maat van de band is natuurlijk afgestemd op de maat van het boekblok. Voor de rug koos ik donker-rood linnen, omdat dat wel mooi past bij de kleuren op de voorkant. Als achterkaft koos ik een andere kleuren-pagina — die is niet officiĆ«el de achterkaft, maar hij past mooi bij het geheel. Ik heb ook nog even overwogen om iets met zilverfolie op de rug te zetten, maar daar leende het logo zich niet zo goed voor, dus dat heb ik maar zo gelaten.
En dit is dan het blok in de band. Ik ben wel tevreden met de kleurstellingen!
Hier zie je goed hoe het boek opengeslagen er uit ziet. Door de extra marge aan de rugkant kan je prima de afbeelding door zien lopen zonder dat je de rug open moet vouwen. De marge had zelfs wel ietjes minder gekund.
Hier zie je goed dat de layout van het boek helemaal doorloopt tot aan de rand van de pagina’s. Doordat A4 groter is dan Letter gaf dat dus geen problemen!
Hij kan zo de kast in!
Heb je ook een PDF waar je graag een fysiek boek van zou willen hebben? Je kunt natuurlijk altijd even contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken!