Boekenweek van start gegaan

Deze week ben ik alleen thuis. Ik heb de week vrij genomen om aan een project te werken: de Drukgedoe.nl Boekenweek. Eén week, één boek! Ik wil in deze week dus een heel boek drukken en inbinden. We hebben een stapel van 19 linosnedes gemaakt, elk van 9 x 9 centimeter. En Catelijne, die ook de haiku schrijft voor kliktikfix.nl is bereid gevonden om voor elke lino een haiku te dichten. Uiteindelijk wordt het een boekje van 20 bladzijden, ingenaaid als cahier.

Het boekje wordt A5 formaat, gedrukt op ivoorkleurig, 120 grams papier. Twintig bladzijden maakt een katern van vijf vellen, dus vijf vellen A4 per boekje. De lino’s en de bijbehorende haiku komen onder elkaar. De haiku zet ik in de 24 punts Gill Sans, waar ik destijds van de Stichting Lettergieten een ‘boekbinderspolis’ van heb gekocht op de open dag. De letter is lekker ‘clean’ en erg groot, wat het geheel een soort ‘schoolboek’ uitstraling geeft.

Inmiddels is de eerste pagina gedrukt, en zijn zaken als pagina-indeling en instellingen voor de pers geregeld. Ook het papier is allemaal al in katernen gevouwen. Alle voorbereidingen zijn dus getroffen om flink meters te kunnen maken! Natuurlijk maak ik ondertussen foto’s en zal ik de voortgang bijhouden!

De stapel linosnedes die gedrukt gaat worden!
Uitvullen op 24 punten
Omdat het font 24 punten groot is, kan ik ook mijn 24-punts brede ‘wit’ inzetten bij het uitvullen

Het ‘probleem’ met haiku is dat je, doordat de middelste regel twee lettergrepen meer heeft, een (veel) langere middelste regel krijgt. Je hebt dus extra veel uit te vullen in de andere twee regels! Maar omdat het font 24 punts is, kan ik mijn wit inzetten om hele stukken uit te vullen! De staafjes die je hier ziet, zijn 2 augustijnen breed. En een enkele augustijn is dan weer 12 punten — dus het staafje is precies 24 punten breed en vult de regel precies aan. Alleen aan het einde is het nog een beetje ‘knoeien’ met het wit om alles strak te krijgen. Ik gebruik trouwens de oorspronkelijke ‘a’ en ‘g’ van de Gill Sans, omdat ik die mooier vind.

Het resultaat van de eerste drukgang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *