Meerkleurenkaart

De afgelopen week heb ik aan een nieuw, klein project gewerkt: een briefkaart met een meerkleurendruk. Ik heb de ‘meerkleuren reductie-druk’ gekozen als techniek: doordat ik de kaart redelijk precies kan positioneren op de pers, kan ik dezelfde kaart meerdere keren drukken. Uiteindelijk is er een cirkel ontstaan met een ster-motief er in, in de kleuren paars, blauw en zwart.

Het eindresultaat

Het ontwerp is gebaseerd op een techniek uit het mandala tekenen. Ik heb het eerst uitgewerkt op ruitjespapier, zodat ik zeker zou weten dat alles goed zou passen. Daarna heb ik het met zeer zacht potlood (6B) overgetrokken en met de potlood-kant op het linoleum gelegd. Daarna ben ik met de ronde achterkant van een stift over het papier gegaan, zodat het grafiet van het potlood afgaf op de lino. Om er voor te zorgen dat de lijnen strak en zichtbaar bleven, heb ik het toen overgetrokken met een markeer-stift met een fijne punt — want dat grafiet veegt ook weer uit als je aan het werk gaat!

Ik kwam deze aanbevelingen over het snijden van lino voor letterpress tegen, en het werkt echt helemaal geweldig! Linoleum is natuurlijk gewoon uitgekookte lijnolie, dus als je het weer invet met lijnolie, wordt het een beetje soepeler. Dan nog met een föhn er overheen en het lino wordt haast net zo soepel als het stempelrubber wat ik eerst gebruikte (maar wat te zacht is om in de pers te gebruiken). Met het rechte mesje maakte ik de hoeken, en de rest heb ik gewoon met de gutsjes gedaan. Het resultaat was super-strak, om trots op te zijn.

Zoals gezegd heb ik de kaart in drie drukgangen opgebouwd: paars, blauw en zwart. Hieronder zie je hoe dat is gegaan:

Van links naar rechts: de opbouw van de kaart

Eerst heb ik weggesneden wat wit moest blijven, en heb ik de lino in paars afgedrukt. Daarna heb ik alles weggesneden wat paars moest blijven: de punten van de ster en het middelste cirkeltje. Dat heb ik in blauw afgedrukt: midden onder zie je een ‘kale’ afdruk, en midden boven de gecombineerde blauw/paars. Vervolgens heb ik weer alles weggesneden wat blauw moest blijven: de middelste ster en de cirkels buitenom. Wat overblijft zie je rechts onder, en rechtsboven de uiteindelijke druk. Het resultaat is superstrak, en ik ben er best trots op.

Het enige jammere is dat het blauw erg donker is geworden. De volgende keer meng ik een kwak wit door de blauwe inkt, zodat die een stuk lichter wordt, zodat het resultaat wat meer spreekt. Ik ben al bezig met de volgende kaart…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *