Paskaarten

“Nee, ik zet de paskaart in.” Een gevleugelde uitdrukking wanneer er iemand kwam vragen of je bijvoorbeeld meeging naar de friettent. Op een gegeven moment begon het wel op te vallen dat ik wel erg vaak die paskaart inzette, maar toen zei ik dat ik ze thuis steeds bij kon drukken – en daar bleef het dan bij. Inmiddels heb ik mijn drukpers, dus de hoogste tijd om die bewering van toen waarheid te maken, en een stapeltje paskaarten te drukken!

Ik had nog een stapeltje blanco tarotkaarten liggen van een eerder project. Mooie stevige kaarten, iets langwerpiger dan normale speelkaarten, met een simpele achterkant, gecoat karton. Ik besloot om de tekst te zetten in Gracia: “Paskaart” in 24 punts, en een ‘paskaart-haiku’ in 16 punten. Dat is wel het leuke van een font in twee puntgroottes hebben: je kan iets met titels en ‘gewone’ tekst doen, en het verschil in grootte is niet dusdanig dat het niet kan. Gracia is de meest sierlijke letter die ik heb, dat leek me wel van toepassing voor een in essentie negatieve mededeling (“ik doe niet mee”). De tekst zou ik in zwart drukken.

Inkt mengen

Zoals altijd meng ik siccatief door de (hoogdruk-)inkt. Dat zorgt er voor dat de inkt sneller droogt. Dat doe ik op een glasplaatje, met een paletmes. Het siccatief maakt de inkt iets ‘smeuïger’.

Zetsel in de pers

Het zetsel in de pers gezet, zodat ik de positie van het papier kan uitmeten. Met de klemmen onderaan de papierhouder kan ik de positie van het te bedrukken papier instellen. Natuurlijk even een meetlatje gebruiken om te zorgen dat alles recht staat! Dan het papier in de pers en tegen het zetsel aandrukken – dus nog zonder inkt! Aan de indruk kan je zien of het papier op de juiste positie zit. De papierhouder is bekleed met kraftpapier, en als ik de goede plek te pakken heb, zet ik een potloodstreep langs de rand van het papier. Zo kan ik de positie makkelijk weer terugvinden – ook heel belangrijk bij meerkleurendruk!

Beinkten

Dan haal ik het zetsel uit de pers. Daarna smeer ik met het paletmes de inkt op de inktschijf van de pers. Ik probeer zo min mogelijk ‘klonten’ te krijgen. Daarna laat ik de rollers zo vaak over de inktschijf gaan dat de inkt gelijkmatig over de schijf is verdeeld. Daarna zet ik het zetsel weer terug en laat ik de rollers een paar keer over het zetsel gaan om het goed in te inkten. En dan een paar proefdrukjes om de instelling van de pers goed te krijgen. In dit geval was dat geen overbodige luxe, want ik bleek een paar foutjes gemaakt te hebben met het zetten van de tekst. Daar kom je dan gelukkig achter voordat je de oplage inzet, maar het is natuurlijk wel weer een heel gedoe om het zetsel (wat dus al in de inkt staat!) weer los te halen en de fouten te herstellen. Maar goed: beter ten halve gekeerd…

Kaart in de pers

Klaar om te drukken! Let ook op de diverse potloodlijnen van eerdere drukken.

Eerste drukgang

Ik had (maar) 30 kaarten, dus ik had in een mum van tijd mijn paskaarten gedrukt! Op zich ben ik wel tevreden, maar de inkt die ik gebruik is niet per se geschikt voor drukletters. Voor linosnede is hij echter perfect. Ik moet toch eens kijken hoe ik aan een pot van de Van Son Rubberbase offset-inkt kan komen, want dat schijnt echt het summum te zijn.

Paskaarten

Ik vond het geheel nog wel een beetje kaal. Maar voor 30 kaarten is het niet de moeite waard om een lino te maken voor de decoratie. Maar ik heb nog een hele zwik stempels, waaronder een aardig arabesk-lijntje, plus een heleboel verschillende stempelinkt. Ik ben er dus even goed voor gaan zitten en heb alle 30 kaarten voorzien van stempels in verschillende kleuren.

Ik ben best tevreden met het resultaat. Vooral de verschillende kleuren van de stempels staan me aan, maar dat is ondoenlijk in echt grote oplages: dan zou je toch beter een linosnede kunnen maken en dan met de pers een additionele drukgang doen. Wisselen van kleur is wel een hele klus met de pers, dus dat zou je toch niet zo snel doen. Ik heb nu wel geleerd dat ik echt een andere inkt voor teksten moet hebben: vooral in de kleinere letters krijg ik met mijn huidige inkt belletjes en een onscherp resultaat, wat natuurlijk zonde is. Daar doen we het niet voor – dan zou ik nog eerder een paskaart inzetten!

3 comments

  1. nice! kdacht eerst dat je de t niet had aangeschaft in dit font, maar typootje was natuurlijk de bedoeling? [delete this post ;)]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *