Zware tijben

Mijn oorspronkelijke idee was om per dag vier drukgangen te doen. Ik ben vanochtend lekker vroeg opgestaan, en om een uurtje of half negen zat de eerste pagina weer in de pers en ging ik drukken. Nog voor de lunch had ik die vier drukgangen er doorheen gejast! Het ging dus lekker, en na de lunch heb ik (dus) de vijfde drukgang van de dag gedraaid.

Zo’n proefdruk doe je dus niet voor niks!

Ondertussen was ik er wel achter dat zo’n proefdruk niet voor niets is! Soms moest er een lino nog een beetje bijgewerkt worden, als er snijrandjes toch op het papier zichtbaar werden, maar soms waren er ook typo’s op deze manier zichtbaar! Gelukkig is in dit font de ‘b’ even breed als de ‘d’, dus ik hoefde de uitvulling niet aan te passen.

Ik maak de pagina’s om en om in rauwe omber en pruissisch blauw, en na de vijfde drukgang werd het tijd om te wisselen van kleur. Dus alles weer schoonmaken en eventjes wachten tot alles weer droog was, en dan weer een pagina opzetten. Maar de inkt was nog niet droog, ook niet van de eerste drukgang van vandaag! Ik vouwde het papier om, en de afdruk van vanochtend maakte lelijke vlekken op de tegenoverliggende bladzijde!

Nog niet droog genoeg. Dit is natuurlijk niet de bedoeling!

Dus feitelijk kan ik per dag ‘maar’ vijf drukgangen doen: eentje voor elk vel. Op zich is dat niet erg: dat betekent (dus) dat ik in vier dagen alles gedrukt heb, en dat is ruim op tijd. En het betekent ook dat ik genoeg tijd heb om de boel weer schoon te maken en handig(er) op te bergen. En af en toe moet ik ook boodschappen doen enzo… 😉

Drogende katernen

Morgen dus weer verder!

2 comments

    • Uiteraard wordt het hele proces hier uitvoerig gedocumenteerd! En als het resultaat daar is, dan is het natuurlijk verkrijgbaar. Ik mik op een oplage van 50 exemplaren, dus ik vermoed dat er nog wel een exemplaar voor je overblijft… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *