Drukletters

Na het instellen van de pers had ik natuurlijk ook nog drukletters nodig. Er is natuurlijk de Stichting Lettergieten, maar die is volgens mijn bronnen “nodeloos duur”. Het is wel een hoop geld voor 1 font (in 1 puntgrootte!), en hoewel een hobby geld mag kosten, wilde ik ook niet meteen al heel erg veel uitgeven. Maar die grote verzameling letters die Hans Jacobi had, die deden mij wel watertanden! Hans raadde me aan om contact te zoeken met Bar Zandbergen, die zijn hobbydrukkerij ‘Ampersand’ aan het opdoeken was: die had veel letters voor een schappelijke prijs.

En zo geschiedde het dat ik Bar een mail stuurde, we elkaar aan de telefoon spraken en hij me een uitgebreide lijst stuurde (in een zelf-gedrukte envelop!) met alles wat hij nog te koop had. Veel van de fonts kende ik niet, maar met internet en het letterproef-boekje van Tettenrode dat ik van Hans kocht, kwam ik een heel eind. Ik zocht wat grotere, sierlijke letters uit (van (typo-)grafisch ontwerp heb ik toch (nog) geen kaas gegeten) en mailde dat terug. We konden langskomen om de boel op te halen, en Bar wilde me ook wel uitleggen hoe ik de drukletters moest gebruiken om een tekst te zetten.

Afgelopen zaterdag was het zo ver. Twee uur in de auto (uiteraard weer inclusief een versnapering voor onze gastheer en -vrouw!) en we waren ter plekke. Na even kennis gemaakt te hebben kwamen de corpsen op tafel. En inderdaad: schitterende kwaliteit (voor zover ik dat kan beoordelen), alles zag er punt-gaaf uit! Maar ja, mij bekroop het gevoel dat ik nog meer moest hebben… Dus we gingen de garage in, waar de restanten van de drukkerij een sluimerend bestaan leidden. Bar heeft ontzettend veel laten zien en verteld over het drukkersvak. Erg interessant (weer), en (weer) veel opgestoken!

En toen kwam de vraag: “Wat heb je nog meer nodig?” Die vraag kon ik meteen terugkaatsen: “Ik weet het niet. Wat heb ik nog meer nodig?” En toen kwamen de (keurig verpakte!) pakjes ‘wit’ tevoorschijn, en de klemmen. We kregen een pennetje mee om onze numerator te verstellen, en uitleg over hoe het ding van olie te voorzien. Het enige wat niet direct voor handen was, was insluitwit voor de corpsen die ik gekocht had. Maar dat gaat Bar ook nog voor me regelen!

Ik vind het helemaal geweldig dat er zo veel mensen zijn die bereid zijn om een volstrekt vreemde (in beide betekenissen van het woord) bij hen thuis uit te nodigen om tekst en uitleg te geven over het hobbydrukken. Ik heb heel veel geleerd, en ik kan niet wachten totdat ik echt aan de slag kan!

(Voor de goede orde: de corpsen die ik heb besteld zijn Libra 16pt (gebaseerd op de Unicaal, een letter die ik ook in mijn kalligrafie-cursus geleerd heb), Rondo 24pt, Gracia in 16 en 24pt en Roos Romein 14pt.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *