Lettergieten

Vandaag zijn we naar de open dag van de Stichting Lettergieten 1983 geweest. Een hele reis vanaf Nijmegen, maar we waren nieuwsgierig – en er waren mooie aanbiedingen beloofd. En als het niks was… ach, dan zijn we zo weer weg.

En we hebben daar 2,5 uur rondgelopen. Het was hartstikke interessant om die machines aan het werk te zien: het maakt flink lawaai, werkt pneumatisch en via centrale aandrijfassen. Potten met gesmolten lood, matrijzen, ponskaarten. De aanwezige vrijwilligers gaven uitgebreide uitleg, en juist dat maakte het zo interessant. Velen hebben vroeger beroepsmatig met de monotype machines gewerkt, en de verhalen over hoe het er in een drukkerij aan toe ging waren zeer interessant.

Van de machine die op basis van een ponskaart een hele tekst zet, heb ik een drietal filmpjes gemaakt:

Ik had oorspronkelijk bedacht dat ik een uitlegje erbij zou tikken, maar dat is me te veel werk. Bovendien kan ik het nooit zo goed uitleggen als de mensen van de stichting zelf, en ze hebben twee keer per jaar een open dag!

Wat ik ook heel leuk vond waren de gesprekken met Tjebbe uit Enschede. Hij wilde ook beginnen met drukken, net zoals ik een paar maanden geleden. Het was leuk om te kunnen vertellen over wat ik allemaal geleerd had. Ik hoop dat hij er iets aan gehad heeft…

Aan het einde van ons bezoek hebben we ook even naar de beschikbare letters gekeken. De Gil-fonts die men in de speciale aanbieding had, waren met schreef – en ik vind de Gil Sans Serif juist zo veel mooier. Niet voor niets zijn de bordjes in de Londense Underground in Gil Sans! Maar daar had men ook een pakje van liggen, en we zijn naar huis gegaan met een 24 punts Gil Sans Serif set. Niet heel veel letters, maar genoeg voor bijvoorbeeld een titelblad. En ook wel leuk om een nog helemaal ‘maagdelijk’ font te hebben: vers van de pers, zogezegd. Al met al dus een interessante en productieve middag gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *