Opbergen

De letters zaten netjes in pakjes verpakt — maar dat is natuurlijk geen houdbare zaak. Je wilt de letters die je nodig hebt om een tekst te zetten, er uit kunnen halen. Alles door elkaar gooien (de zogenaamde “pastei”) is ook geen optie, want dan zoek je je een ongeluk naar die ene letter die je nodig hebt. De traditionele manier om het ordenen op te lossen, is met een letterkast of een zetbok. Je kent ze wel: kasten met hele grote lades met heel veel vakjes er in. Met de letters op alfabetische volgorde, maar met de J en de U achteraan, omdat die letters nog niet bestonden toen men met drukletters begon. Met de hoofdletters in de bovenkast (in het Engels “uppercase”!) en de kleine letters in de onderkast.

Die kasten, je ziet ze soms wel voorbij komen op Marktplaats, of bij de Margedrukkers. Soms zitten er nog (oude, versleten) letters in. De concurrentie voor die dingen is groot (naar verluidt willen kralenwinkels ze ook graag hebben), en die kasten zelf zijn ook niet al te klein. En omdat er nogal wat korpsen in kunnen, zijn ze nog eens erg zwaar ook. Bovendien kan ik ze gewoon niet kwijt zonder ons interieur danig op de schop te nemen. Dat wordt dus geen succes.

Maar ik wil natuurlijk wel de letters goed op kunnen bergen. Iets van een assortimentsdoos zou ideaal zijn en dan het liefst eentje met een flink aantal vakjes waarvan de grootte verstelbaar is. Elk corps heeft immers meer exemplaren van de letter ‘E’ dan van de ‘Q’. Ingeborg heeft wat onderzoek gedaan, en kwam met een kofferte van de HEMA aan:

Het boxje van de HEMA

Onder de klep zitten vier doosjes. De doosjes zijn met losse tussenschotjes te verdelen in twaalf vakjes, waarbij er nog een groot stuk onderaan over blijft als dertiende vak. Maar als je een schotje weg laat, dan kan je een groter vakje maken – dat bleek nodig voor de ‘E’ en de ‘N’. Het is ruim voldoende om een corps op te bergen! En OK, het is niet helemaal traditioneel (zo heb ik de J en de U gewoon in de normale alfabetische volgorde gezet), maar het is wel praktisch en compact!

Zie hieronder meer foto’s.

1 comments

  1. Hé Marginale Drukker!

    koel die box, die heb ik ook aangeschaft voor mijn projectje 😀 zitten nu allemaal ledjes, weerstandjes diodes en meer van dat soort prut in!

    Hé geniet en maak je vooral niet druk 😛
    Roog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *